Den 15 oktober invigs Skandiascenen på Cirkus Arenor. Katakos tapetserare, Åsa och Eva, var där i somras för att klä in diffusorerna, som precis hade installerats av Katakos montörer.

FärgschemaVarje diffusor kläddes in i en banderoll-liknande tygremsa. Färgschemat bestod av tre röda kulörer som gick ton i ton.

Arbetet tog två arbetsdagar och innebar en hel del krypande, klättrande och balanserande på ställningar både under och över det monterade undertaket. Åsa och Eva utgick från en arbetshöjd på mellan två och sex meter.  Placeringen av tygremsorna i de olika kulörerna var noga fastställt. Till sin hjälp hade Åsa och Eva ritningar med det exakta färgschemat.

Utmaningen i det här projektet var att förutsättningarna ändrade sig efter hand och att åtkomligheten var begränsad, vilket ställde krav på improvisation och problemlösning. Diffusorer
En optimal diffusor är nämligen konstruerad utifrån matematiska principer för att undvika regelbundna mönster i ytstrukturen, vilket i praktiken innebar att diffusorerna ändrade skepnad om vartannat.

Samtidigt som Åsa och Eva arbetade för fullt med inklädningen pågick många andra aktiviteter runt omkring. Alla hade fullt upp för att hålla tidsschemat i det organiserade kaoset men tog sig ändå tid att supporta och stötta våra tapetserare på ett engagerat sätt.

Stort tack till alla er som tog er tid!

FAKTARUTA 

Skandiascenen
Skandiascenen är en ny och toppmodern arena och ligger i direkt anslutning till Cirkus på Djurgården. Det finns plats för 800 sittande gäster. Arenan är flexibel, kundanpassad och med en intim scen likt Cirkus klassiska scen och gjord för oförglömliga evenemang. 

Bygget av Skandiascenen påbörjades i juni 2014. Byggnaden är ritad av White Arkitekter och ligger delvis insprängd i Skansenberget.   Vid ankomsten till Cirkus möts man av en glänsande, böljande och modern fasad i borstad plåt och stora glaspartier som bjuder på en spännande kontrast till den anrika Cirkus-byggnaden. 

Katako monterade
- Akustiska väggbeklädnader i form av MDF-lådor med mineralull, som byggdes på plats runtom samt på själva scenen
- Tygförsedda diffusorer i varierande format (en diffusor är en reflekterande yta, utan skarpa reflexer, som sprider den återvändande ljudenergin i tiden, så att klangen i rummet ökar utan att andra bieffekter uppstår) 
- Ljudabsorbenter på väggar (nedanför diffusorerna och med bakomliggande svart filt på själva scenen) samt i hela undertaket
- Metalltak i sträckmetall i foajéerna


Arkitekt
White Arkitekter

Byggentreprenad
NCC