Café Årummet ligger vackert beläget vid den berömda Fyrisån i Uppsala och attraherar många förbipasserande.  Att sjunka ner i någon av de skönt lyxigt utformade fåtöljerna och insupa atmosfären har blivit en rutin för många Uppsala-bor.

Café Årummet har en härlig atmosfär. Katako har levererat och monterart undertaket till den nya delen.

Café Årummet har en härlig atmosfär. 

I höstas byggde därför Café Årummet ut sitt befintliga café till en angränsande byggnad. Utformningen av den nya delen ska associera till en skeppsliknande miljö. Katako har levererat undertaket till den nya delen.

Den maritima miljön bjuder på lyx och intimitet

Arkitekten Hossein Enssi har lagt mycket kraft på att skapa en marin atmosfär utan att för den skull vilja vara för bokstavlig. Det nya undertaket påminner om guldfärgade pyramider, vilket för tankarna till värme och sydligare breddgrader. Kristallkronor lyser upp taket underifrån med färgad led-belysning som skapar ett djupare perspektiv genom att undertaket samtidigt belyses ovanifrån. Det perforerade metalltaket för tankarna till en upplyst stjärnhimmel och rummets ovala karaktär påminner om en skutas kabyss. Sammantaget skapar det en känsla av intimitet och lyx.

Ett unikt undertak skapas med hjälp av Milky Way

Hossein hade blivit inspirerad av Grand Hôtel i Stockholm, som nyligen monterat Flexplåts metalltak Milky Way i sin VIP-entré. Detta är ytterligare ett exempel på hur ett metalltak kommer till sin fulla rätt när det är viktigt att få till ett unikt undertak.

Just denna avancerade och unika takutformning satte montörerna på prov. Arkitekten hade högt ställda krav. Det skräddarsydda metalltaket, där varje undertaksskiva var den andra olik, skulle monteras på en yta, som var oregelbundet utformad åt alla håll, och med detaljer som ännu inte var helt klara. De gipsskivor som monterats för att fungera som givare hade t e x inte rätt format. Komplexiteten i uppdraget blev en utmaning, som Katakos montörer inte var sena att anta.

Oregelbundna mått bjuder alltid på stora utmaningar

Micke och Irek provmonterar metalltaket Milky Way.

Det ännu ej färdiga undertaket sett från sidan.
Fotograf: Micke Lindström

När plåtarna var färdiglackerade och levererade började montörerna, Micke och Irek, med att numrera respektive plåt. Varje enskild plåt var skräddarsydd.

Genom att skapa en rak linje mellan två pelare kunde de montera en första metallkassett som utgångspunkt. Från den kassetten fyllde de sedan på med övriga metallkassetter, som var framtagna efter de mått som arkitekten försett Katako med.

Micke och Irek

Micke och Irek

När sista kassetten skulle monteras upptäcktes att vinkeln på pyramiden inte var korrekt uttagen, vilket gjorde att det skapades en glipa.

Det kunde Micke och Irek lösa genom att sänka mittpunkten för taket. Arbetet påbörjades en måndag och tog två arbetsdagar att få på plats.

 

Att reflektera över gårdagen skapar hållbara lösningar för morgondagen

Micke har funderat på om något kunde ha gjorts annorlunda för att förenkla processen. En variant hade varit att göra ett provmontage för att säkerställa att samtliga plåtkassetter passade ihop – eftersom de alla var olika i sin utformning. Men eftersom det visade sig att takytan där metalltaket skulle monteras var oregelbundet på ett sätt som inte framkom på ritningarna hade utmaningen med kassettsättningen inte kunnat undvikas. Ett annat sätt hade varit att beställa samtliga delar utom en eller två av de sista kassetterna efter det att övriga plattor monterats. Men det hade försenat projektet ett par veckor i väntan på att de sista plattorna skulle tas fram, lackeras och levereras, vilket sällan är ett alternativ för en entreprenör, där varje minut räknas. “Summa summarum, vi levererade på bästa sätt och är mycket nöjda med hur undertaket kom på plats”, sammanfattar Micke veckans arbete.

Sagt om Café Årummet 

”Med perfekt take-away-läge bara några meter från Gotlandsparken och Fyrisån har Café Årummet etablerat sig som stamställe för många Uppsalabor. Den mysiga inredningen med stora soffor i lätt barock stil får många av gästerna att sitta länge.”
What’s up Uppsala