Den 22 april 2013 öppnade Pelle Lydmar portarna till Strandvägen 1 på Stockholms finaste adress.

 

Logotyp för Strandvägen 1, Stockholm

 

Skräddarsytt undertak för matsalarna

Vi på Katako levererade och monterade det hamrade metalltaket som pryder matsalarna. Under sex veckors tid hade vi i snitt tre montörer på plats för att montera det 160 kvm stora innertaket. I köket monterade vi parallellt upp ca 90 kvm akustiskt hygientak. Kassetterna skruvades fast på dolt plåt-bärverk underifrån.

De lokala förutsättningarna i den äldre byggnaden stämde inte överens med arkitektens föreskrifter vad gällde installationen. Våra experter på Katako ritade därför själva in taket och utformade specialanpassade bärverk, profiler och kassetter för att få till det som nu är ett komplett och dekorativt undertak.

Konsten att vara flexibel under kaotiska omständigheter

Strandvägen 1: Under byggnation

Byggnationen av restaurangen i full gång.
© Strandvägen 1
Fotograf: © Erik Nissen Johansen

Under montagetiden var byggnationen av restaurangen i full gång. Det var verktyg och material överallt.

Vi samsades med elektriker, rörmokare, snickare och golvläggare i en gemensam ansträngning att bli klara i tid.

Våra montörer hoppade hage med stegarna allteftersom golvläggarna lade planken på plats.

Även om det var trångt, hektiskt och tekniskt svårt höll vi tidplanen tack vare våra erfarna och uppfinningsrika montörer, som är vana att ta snabba beslut i pressade lägen.

 

 

Strandvägen 1 är Lydmars tredje restaurant. Skeppströms Byggnads AB var dedikerad byggherre, och vi på Katako stod för montage och leverans av undertaket.

 

 

FAKTARUTA 

Restaurangen 
Strandvägen 1 serverar en säsongsbetonad och klassisk meny i en lokal med fler än 120 sittplatser. Två klädda, intima matsalar ska servera god och vällagad mat från en bred meny. Den stora matsalen håller hög internationell klass. Inredningen är en mix av industrilokal i Brooklyn och paradvåning på Östermalm. Det hamrade metalltaket pryder den stora matsalen och är monterat av oss på Katako. 

Metalltaket 
Det unika metalltaket är handmålat med koppar- och silverfärg och består av kassetter i olika storlekar och dimensioner. Vissa kassetter har getts en dekorativt ergat utseende för att efterlikna ett riktigt koppartaks gröna patina. 

Leverantören 
Det dekorativa taket är direktimporterat från ett amerikanskt företag som producerat dekorativa metallväggar och -tak sedan 1896. Trots vår högteknologiska tidsålder använder företaget sin mastodontkraftpress, som väger mer än 45 ton och ger ett tryck på 800 tons kraft vid varje pressning. 

Byggherren Skeppströms Byggnads AB har anor från 1958 och är medlem i Sveriges Byggindustrier, Stockholms Byggmästarförening och Stockholms Hantverksförening.