fasaden_2Den 8 oktober slog den nya scenen, Skandiascenen, upp sina portar på Cirkus Arenor. En ny och modern arena för framtidens artister med plats för 800 sittande gäster.

Syftet med arenan var att den skulle kunna användas för att möjliggöra evenemang som idag inte har någon lämplig scen i Stockholm förutom de traditionella konserter, shower och teaterföreställningar som också är en del av Skandiascenens program.
skandiascenen

Det gamla möter det nya.

Och att det blev ett lyckat bevis – ja, mycket snabbt efter starten blev Skandiascenen fullbokad ända fram till 2019.

Katako monterar undertak och väggar

Vårt uppdrag bestod av flera delar:

Scenlokalen, Skandiascenen

I scenlokalen installerade våra montörer väggar och undertak. Materialet var allt i från ljudabsorbenter och diffusorer till egenhändigt byggda träribbor och bafflar.

Diffusorerna monterades med bakomliggande ljudabsorbenter. De kläddes sedan i tyger i fyra olika kulörer.

En optimal diffusor konstrueras utifrån matematiska principer för att undvika regelbundna mönster i ytstrukturen. I praktiken innebär detta att diffusorerna har olika former.

Vi byggde akustiska väggbeklädnader i form av MDF-lådor med mineralull, som byggdes på plats runtom samt på själva scenen. Varje sektion lackades och var 2,4 m hög.

Vidare monterade våra montörer ljudabsorbenter på väggarna nedanför diffusorerna och på själva scenen med svart filt samt ljudabsorbenter i hela undertaket.

 

Foajén, Skandiascenen

Våra montörer monterade även undertaket i foajén. Metallkassetterna i sträckmetall var av sulfur-lackad aluminium, vilket ger en mässingsliknande kulör. Fabrikatet var Flex1000 och Flex2000.

 

 

FAKTA OM PROJEKTET – Skandiascenen, Cirkus arenor, stockholm
Utförandetid Ca 12 veckor från slutet på juni fram till i början av oktober 2015.
7 dagar i veckan inklusive kvällar.
Totalentreprenör NCC
Arkitekt White Arkitekter
Storlek 1500 kvm
Lokaler Skandiascenen och foajén
Fastighetsägare Cirkus Arenor
Antal man 3 – 10 st

 

 

 

FAKTARUTA 

Skandiascenen
Skandiascenen är en ny och toppmodern arena och ligger i direkt anslutning till Cirkus på Djurgården. Det finns plats för 800 sittande gäster. Arenan är flexibel, kundanpassad och med en intim scen likt Cirkus klassiska scen och gjord för oförglömliga evenemang. 

Bygget av Skandiascenen påbörjades i juni 2014. Byggnaden är ritad av White Arkitekter och ligger delvis insprängd i Skansenberget.   Vid ankomsten till Cirkus möts man av en glänsande, böljande och modern fasad i borstad plåt och stora glaspartier som bjuder på en spännande kontrast till den anrika Cirkus-byggnaden. 

Katako monterade
- Akustiska väggbeklädnader i form av MDF-lådor med mineralull, som byggdes på plats runtom samt på själva scenen
- Tygförsedda diffusorer i varierande format (en diffusor är en reflekterande yta, utan skarpa reflexer, som sprider den återvändande ljudenergin i tiden, så att klangen i rummet ökar utan att andra bieffekter uppstår) 
- Ljudabsorbenter på väggar (nedanför diffusorerna och med bakomliggande svart filt på själva scenen) samt i hela undertaket
- Metalltak i sträckmetall i foajéerna